Тэгэхээр яагаад тэгтлээ дуртай байдаг юм бол гэсэн асуулт гарч ирэх нь зvйн хэрэг. Яагаад вэ гэвэл...
-Шоколад нь 36,1 хэмийн халуунд хайлдаг. Єєрєєр хэлбэл хvнпй биеийн хэвийн халуунаас аран бага халуунд хайлна. Тиймээс аманд орсон хойноо дороо хайлдаг. Мєн шоколад нь тасалгааны дулааңд бvх шинж чанараа хамгийн удаан хадгалдаг. Элдэв чихэр, амттан эрvvл мэндэд таагvй нєлєє vзvvлдәг бол шоколад эсрэгээрээ. Бие махбодыг цэвэршvvлэн нас уртасгадаг антиоксидант, судсанд бєглєє vvсэхээс сэргийлдэг флавоноид зэрэг бодисуудыг шоколад агуулдаг. Vvнээс гадна уураг, калыди, магни, тємєр, А, В, Е амин дэмvvдийг багтааж байдаг. Зарим судалгаанаас vзвэл шоколаданд "нугасгvй" хvмvvсийн дархлаа нь шоколад огт иддэггvй хvмvvсийнхээс хавьгvй илvv бат бэх байдаг ажээ. Гэхдээ нугасгvй гэәд хэтрvvлээд байж болохгvй нь мэдээж. Ямар ч сайн, хэрэгтэй зvйл байсан хэтрээд ирэхээрээ гол тєлєв хор болох гээд байдаг.
-Теобромин нэртэй нэг чухал бодис шоколаданд агуулагддаг. Энэ бодис нь зvрх судас, мэдрэлийн системийн vйл ажиллагааг хэтрvvлж, эсвэл дутаалгvйгээр зохистой хэмжээнд сэргээн, єдєєж байдаг. Кофенд агуулагддаг кофеинийг бодвол хvнд ямар ч хоргvй гэж болно. Учир нь теоброминд хордохын тулд хvн нэг дор 50 кг шоколад идэх хэрэгтэй гэнэ. Vvнээс гадна канабиноид нэртэй бодис агууллагддаг. Эдгээр бодис нь хvний сэтгэл санааг єргон, єєдрєг болгох нєлєє vзvvлдэг.
-Хельсинкийн их сургуулийн эрдэмтэд судалгаа явуулаад жирэмсэн vедээ шоколад идэж байсан эмэгтэйчvvдийн хvvхэд нь бараг 100 хувь шахуу цоо эрvvл тєрдєг болохыг тогтоожээ. Ингээд ч зогсохгvй шоколанд нугасгvй байсан єєрєєр хэлбэл хэтрvvлэлгvйгээр тохируулж хэрэглэдэг байсан ээжийн хvvхдvvд нь элдэв стрессийг давж гарах чадвар єндєртэй байжээ.
-Шоколад нь чихрийг бодвол шvдэнд хамгийн гэм хоргvй амттан юм. Ингээд ч зогсохгvй чихэр агуулаагvй цэвэр хар шоколад нь амны хєндийн эрvvл ахуйг хамгаалахад сайнаар нєлєєлдєг. Учир нь шоколаданд агуулагддаг танин нэртэй бодис нь євчин vvсгэгч нян vржихэд саад болдог.
- Дашрамд сонирхуулахад шоколад нь хvнд тустай ч амьтдад хортой. Дээр єгvvлсэн теобромин нэртэй бодис нь хvний ходоодонд маш тvргэн хугацаанд задардаг бол амьтдын ходоодонд бараг задардаггvй болохоор тун ч таагvй нолоо vзvvлдэг аж. Жишээлэхэд, нэг гашуун шоколад ньжижигнохойг vхvvлж чадахуйц хэмжээний теоброминыг агуулж байдаг. Тэгэхээр амьтдаас хол байлгасан нь дээр.
- Шоколадыг єєрийн хvссэн хэлбэр дvрстэй болгож болдог. Vvний тулд жижиглэж vйрvvлсэн шоколадыг жижиг саванд хийгээд, тvvнийгээ халуун устай єєр саванд дvрж хутгасаар хайлуулна. Хайлсных нь дараа сонгосон хэвэндээ цутгаж царцаагаад л гvйцээ.
- Гурван мянган жилийн тэртээ одоогийн Мексикийн нутагт ольмекvvд нэртэй индиан овог маш гайхалтай нэгэн ундаа бэлдэж, тvvнээ "какао" гэж нэрлэдэг байжээ. Шоколадыг какаоны шошны vрийг ашиглан хийдэг. Ольмекvvдийн орыг залгамжлан гарч ирсэн майя омгийн индианчууд нь шоколадыг бурхдын хоол гэж vздэг байв. Тиймээс ч шоколадыг гаргаж авсан ургамлын шинжлэх ухааны нэр нь Тһео бурхан, bro-ma хоол буюу Theobroma cacao.
No comments:
Post a Comment