Wednesday, September 21, 2011

Гоё харагдья гэвэл цэвэр ус уу

Кофе, цай, сок, ундаа ер хэрэглэж vзээгvй.

Хоол идэхээс ємнє мєн хоолны дараа ус уудаг
Дунд сургуулийн биологийн хичээлээс бид хvний биеийн 60-70 хувь нь ус байдаг гэдгийг мэднэ. Дєнгєж сая тєрсєн хvvхдийн 80 хувь, харин хєгшрєх тусам усны хэмжээ багассаар 60 орчим хувь болдог байна. Хvний биеийн уян хатан чанар алдагдахгvй, vс гэхэд єнгє зvсээ алдахгvй байхад гол нь элдэв хорт бодисыг биеэс цаг тухайд нь гадагшлуулах хэрэгтэй гэнэ. Vvний тулд дараахь зєвлєгєєг дагах хэрэгтэй аж
1. Єглєє сэрэнгvvт тасалгааны температурт байлгасан нэг аяга усыг яаралгvйхэн ууна. Ер нь унтаад сэрэх vед ам цангадаг. Амны цангааг тасалгааны температурт байлгасан ус илvv тайлдаг байна. Харин халуун ус судсыг цэвэрлэдэг байна.
2. Хоол идэхээс 30 минутын ємнє, мєн хоол идсэнээс хойш 2-2.5 цагийн дараа ус ууна. Ус хоол боловсруулах явцыг нэмэгдvvлдэг. Харин хэт их тостой зvйл идсэний дараа хvйтэн ус уухгvй байсан нь дээр. Мєн жимс ногоо идсэний дараа ус уух хэрэггvй.

Гоожуураас бvv уу
Бие организмд ус чухал. Гэхдээ цэвэр, элдэв хольцгvй ус уух нь зєв. Гоожуурын усыг аяга тосоод шууд ууж харагддаг. Энэ нь буруу. Гоожуурын ус нь хамгийн бохир ус юм. Ер нь гоожуурын усны 25-30 хувь нь бохирлогдсон байдаг. Орост орон сууцны хоолойгоор дамжуулж байгаа усны 50 хувь нь унданд хэрэглэх боломжгvй ус байдаг аж. Ус голчлон тємрийн зэврэлт, органик болон хамгийн хольцтой байдаг гэнэ. Орон сууцныхан усыг ямар ч хэрэггvй элементvvдээр "баяжуулдаг" гэнэ.
Зэвэнд идэгдсэн тємрийн нvхээр элдэв бохир зvйл орж болзошгvй. Тийм учраас орон сууцны байшингийн тємєр хоолойгоор дамжуулж байгаа ямар ч ус ундны зориулалтад тэнцдэггvй. Ер нь хлор, сульфат мэтийн бодис нь ходоод бєєр, зvрх судсанд муу нєлєєлдєг. Мєн азот, хлор хоёрын нэгдэл нь элэг, бєєрний дутагдалд хvргэдэг. Харин алюмин нь мэдрэлийн тєв системд муугаар нєлєєлдєг, тємєр нь харшил vvсэх нєхцєл болдог аж

Усаа заавал буцалга
Савласан ус-аваад л уугаад байвал болох мэтээр тєсєєлж байна уу.
Гэвч Английн эрдэмтэд савласан усны 10 хувь нь хоол боловсруулах эрхтнийг євчлєх шалтгаан болдгийг судалгаагаар тогтоосон байна. Єєрєєр хэлбэл, vйлдвэрлэгчид микро организмыг нарийн шалгаж шинжилдэггvй.
Тийм учраас гоожуурын ч, савласан ч ялгаагvй усыг заавал буцалгаж, шvvж хэрэглэх хэрэгтэй. Усыг буцалгах vед элдэв нян устаж vгvй болдог. Тийм учраас буцалгасан усыг айх юмгvй ууж болно.

Эрчvvд илvv хуурайшдаг
Бид чийг усаа байнга алддаг. Хєлсєєр єдєр 0.5 литр, уушгиар амьсгалах vедээ 0.3 литр, шээсээр нэг литр шингэнээ алддаг. Гэхдээ эрдэмтэд эрчvvд эмэгтэйчvvдййг бодвол хагас литр хэртэй илvv их шингэн уудаг мєртлєє илvv их шингэн алддаг болохыг тогтоосон байна.
Єєрєєр хэлбэл, эрчvvд єдєрт 0.7 литр илvv шингэн алддаг учраас ус асар их дутагддаг гэнэ. Давсаг чулуужих зэрэг євчний vед шингэн бvр илvv алдагдцаг аж.
Єдєрт уусан нэг аяга буцалсан ус ємєнvvгээр євчлєх магадлалыг долоон хувь бууруулдаг болохыг эрдэмтэд тогтоожээ.

No comments: