Wednesday, September 21, 2011

Уураг тархины хоол тэжээл

Чанартай, шаардлага хангасан хоол унд идэх нь бие болоод уураг тархийг эрvvл байлгахад шууд нєлєєлдєг. Уураг тархи бие организмдаа хэрэгтэй хоол хvнс хэрэглэж байх зуршлыг єєртєє бий болго. Энэ нь уураг тархи, бие махбодь эрvvл цусаар хангагдан, хvчилтєрєгчєєр тэжээгдэхийн баталгаа болно. Ийм vндсэн нєхцлийг бvрдvvлбэл уураг тархи гайхалтай ажиллах болно. Энд уураг тархинд тохиромжтой хоол хvнсийг санал болгож байна.

УС: Хvний биеийн гуравны хоёр нь уснаас тогтдог. Єдєр бvр ус уух нь оюун ухааныг сэргэг байлгадаг. Учир нь ус уураг тархи болон тєв мэдрэлийн системийг хооронд нь холбож байдаг электрон, хийн энергийг vр ашигтай зохицуулж єгдєг. Уух усыг єрєєний дулаантай адил температурт байлгаж бага багаар єдрийн турш хэрэглэж дадвал таны ой тогтоолтыг дээшлvvлэхэд тусаа єгнє.

ЖИМС НОГОО: Шинэ жимс ногоо хоолны дэглэмийг тэнцвэржvvлэн, бодисын солилцоог идэвхжvvлж хvнийг эрvvл байлгадаг. Эдгээр нь булчинг уян хатан байлгаж хоол боловсруулах системийг цэвэрлэдэг. Мєн шим тэжээлээр баялаг байдаг. Жимс ногоонд амин дэм, эрдэс бодис, нян эсэргvvцэгч бодис ихээр агуулагддаг тул хvний биед маш хурдан шингэдэг. АНХААР: Химийн бордоогоор боловсруулсан жимс ногооноос болгоомжил. Хазаад авмаар сайхан харагдавч хортой байж мэднэ.

САМАР VР ТАРИА: Brain Fuud буюу Тархины хvнсэнд дээгvvр байр эзлэх тэжээл нь самар, vр тариа юм. Мэдээж ямар ч нэмэлт давс, чихэргvй байгалийн байдлаар нь хэрэглэвэл маш сайн. Самар нь уураг, амин дэм, эрдэс болон байгалийн гаралтай тосыг их хэмжээгээр єєртєє агуулсан байдаг. Хуурч давсалсан бvтээгдэхvvн нь уураг тархинд хортой хvчлийг ихээр агуулдаг тул зєвхєн шинэхэн, боловсруулагдаагvй, хольцгvй байдлаар нь хэрэглэ. Євсний тєрєлд хамрагдах будаа, улаан буудай, арвай, хєх тариа, хар будаа, шар будаа болон эрдэнэ шиш нь эрvvл мэндэд маш тустай. Хальс хєврєлтэй нь самар, vр тариа, будааг нунтаглаж бяцлан гурил болгон хэрэглэсэн ч vр дvн нь адилхан сайн байна.

ЗАГАС: Загас хvний оюун ухаан, суу билиг хєгжих нєхцєлийг бvрдvvлдэг хоол тэжээлд дээгvvр байр эзэлдэг. Цэнгэг хvйтэн гол усанд амьдардаг яргай, туна, макерел, анчов, хєх загас, нуурын троут зэрэг загасны тос, мах нь уураг тархинд нэн тохиромжтой. Дун, хясаа уургаар баялаг боловч зарим нь далайн хорт бодис болон бохирдолд єртсєн байдгийг анхаараарай.

МАХ: Мах маш их шим тэжээлтэй бєгєєд уураг нь бvх амин хvчлийг агуулдаг. Гэвч худалдан авахдаа нийлэг эдээр тэжээгдсэн эсэхэд хяналт тавихад илvvдэхгvй. Хэрвээ та хооллосны дараа сэргэлэн эрч хvчтэй байхыг хvсвэл гахай, vхэр, цацагт хяруулын махнаас татгалзаарай. Гахай, vхрийн мах нь хамгийн удаан боловсрогддог бол харин цацагт хяруулын мах єєртєє нойр хvргэдэг химийн элемент агуулсан байдаг. Энэ нєхцєлд тахианы мах, шинэхэн жимс ногооны салат маш тохиромжтой. Зэрлэг амьтан болон агнуурын шувууны мах нь нийлэг химийн эдээс ангид байдаг тул хоол хvнсэндээ єргєнєєр хэрэглэхэд маш сайн.
Уураг тархинд дайсагнагч хvнс

БОЛОВСРУУЛСАН САХАР /цагаан бор/: Боловсруулсан сахар болох элсэн чихэр, ёотон нь хvний оюун ухаанд хортой сахароз гэдэг химийн бодисыг агуулсан байдаг. Энэ нь хvний дархлалын системийг доройтуулж халдвар сєрєх чадварыг эрс бууруулдаг. Элсэн чихэр байнга хэрэглэснээр цусан дахь сахарын хэмжээ ихсэж нойр булчирхай инсулинийг их хэмжээгээр ялгаруулдаг. Инсулин нь цусан дахь сахарыг хєєж нойр булчирхайг хараа хяналтгvй єсгєдєг. Vvнээс болж чихрийн дутагдалд орж анхаарал сулран оюун ухаан зогсонги байдалд орж сvйрэх аюултай. Сахар байгалийн байдлаараа жимс, зєгийн бал, зарим ногоонд олддог тул vvгээр орлуулж болно.

ЦАГААН БУДАА, ЦАГААН ГУРИЛ: Хvмvvс цагаан будаа, цагаан гурил хэрэглэсэн хэвээр байвал євчин эмгэг эсэргvvцэх дархлаа нь буурч доройтно. Будаа амин дэм, эрдэс, энзим, уураг, фигмент, нvvрс ус, єєх тосны судал бvхий 7 давхраатай байдаг. Будааг боловсруулах явцад бvх давхраа нь хальслагдаж, нян vр хєврєлvvд нь хаягдан бага зэргийн уураг, нvvрс ус бvхий голын цагаан хэсэг л vлддэг. Сvvлийн боловсруулалт болох тальк глюкозоор єнгєлгєє хийхэд В аминдэм, эрдэс, уургийн сvvлийн ул мєр арчигддаг байна. Бор будаа болон vр тарианы хальсанд бvх шим тэжээл нь байдаг. Шар будаа, арвай будаа, хєц будаа зэргийг орлуулан хэрэглэж болно. Харин цагаан гурилын оронд улаан буудайн бор гурил, хєх тарианы гурил хэрэглэхийг зєвлєе.

КОФЕ, ЦАЙ: Єдєрт уусан хэдэн аяга цай, кофе нь хvний бие организмаас кальций, магний, калий зэрэг vр ашигтай эрдсvvдийг шээсээр хєєн гаргадаг. Хэдий тийм ч эмчилгээний зорилгоор ургамлын гаралтай цай ууж болно. Цай, кофед агуулагддаг кофейн уухад цусны даралт ихэсгэж шээс ихээр ялгаруулдаг. Кофейн тархин дахь судасны тєвийг цочроодог тул сэргээж байгаа мэт санагддаг. Ихэнх хvмvvс сэргээдэг, сайхан байдаг гэсэн шалтгаанаар цусны даралтаа ихэсгэхийг зєвшєєрдєг нь тэнэг хэрэг. Энэ сайхан гэх байдал нь зvрхний шигдээс, саа тусахад л хvргэнэ. Цусны даралт єндєр байх нь уураг тархи, зvрх, бєєрийг гэмтээх аюултай.

ХИЙЖVVЛСЭН УНДАА: Ийм тєрлийн ундаа нь єєртєє их хэмжээгээр боловсруулсан сахар агуулдаг бєгєєд их хэмжээгээр хийгддэг энэ орц нь цаашдаа цусанд байх ёстой сахарын хэмжээг багасгадаг байна. Консервант нь бие организмын vйл ажиллагааг хямраан бие махбодийг эсийн тvвшинд гэмтээж байдаг. Хийжvvлсэн ундааны оронд цэвэр ус болон жимс, ногооны шvvсийг орлуулан хэрэглэж болно шvv дээ.

АРХИ, ТАМХИ: Тамхи татах vед утаа нь хvчилтєрєгчийн хамт тархи руу юvлэгдэх бєгєєд бодох сэтгэх vйл явцыг сулруулдаг. Сэтгэл хєдєлсєн, уурласан vед тамхи татахад тайвширч байх шиг санагддаг нь vнэн хэрэгтээ тийм биш бєгєєд харин тархины эсvvдийн хоорондын холбоог сулруулж, сааталд хvргэдэг нь тайвширсан мэт сэтгэгдэл тєрvvлдэг. Архи нь хvнийг мансууруулаад зогсохгvй тархины эсийг чимээгvй сvйтгэн уураг тархи, мэдрэлийг хєнєєдєг байна. Архи тамхи хоёул дархлааны системтэй харшилдаг. Хvн биенээс нь гадагшлах ёстой аюулт нянг єєртєє тээснээр нянгууд ажлаа хийн євчин эсэргvvцэх дархлааны системийг эвдэж эхэлдэг. Vvнд хvний мэдээлэл санах чадвар хvчтэй нэрвэгддэг. 25 мг никитон бvхий нэг ширхэг янжуур татахад л С амин дэм болон бусад vр ашигтай шим тэжээлvvд vрэгддэг. Никитон яг л архи шиг хvний биеийн гормоныг єдєєдєг бєгєєд хоёуланг нь хэрэглэвэл vйлчилгээ нь бvр хvчтэй нєлєєлж, аюулд хvргэнэ.

Оюуны чадварын IQ тєв

No comments: